Simning i alla former är för de flesta skön avkoppling. Kanske en simtur vid stranden en solig sommardag, eller några längder i bassängen då och då. En del motionssimmar regelbundet för andra är det mer tillfälligt. Redan under skoltiden får de flesta av oss vår simkunnighet och sedan är det ungefär som för den som lärt sig cykla. Även om det gått många år sedan sist så kommer man ihåg hur det går till. Har uppehållet varit extra långt kanske det inte går att simma så långt som tidigare, och inte lika fort eller snyggt. Men det går att simma.
Simning som rehabilitering
Den som på något sätt skadat sig kanske tillfälligt förlorat sin förmåga att simma som vanligt. Samma effekt kan sjukdomar eller kraftig viktökning få. Kroppen är inte som tidigare och då måste också simmandet och eventuella hjälpmedel anpassas. Kroppsvikten blir lägre i vattnet och det blir lättare att röra sig för de allra flesta. Simning, oavsett hur detaljerna ser ut är ett bra sätt att återfå rörlighet och muskelstyrka i hela kroppen. För den som vill gå ner i vikt är det ett väldigt skönt och trevligt sätt att förbränna kalorier.
Rehabilitering i vattnet
För elitidrottsmän förekommer också simning som rehabilitering. Många andra sporter är rejält påfrestande på exempelvis knä och höfter. Det kan också bli frakturer i kontaktsporter. För den som vill återgå till sin huvudidrott krävs omfattande rehabilitering för att jobba upp styrkan i den kroppsdel eller led som skadats. Då är träning i vatten väldigt bra eftersom det är så mjukt och påfrestningen lätt kan anpassas efter läget.
Simma med variation
Det är lätt att variera simmandet tvärtemot vad många kanske först tror. Att simma fram och tillbaka i en bassäng kan verka långtråkigt, men för den som lägger in variation blir det lätt att bli motiverad av de framsteg som så tydligt märks när det går att avverka fler längder vartefter. Det går också att variera simsätten för den som vill. En längd bröstsim, en längd rygg och kanske en längd crawl ger behaglig variation och mycket allsidig träning av i stort sett kroppens alla muskler.
Simma med familjen
Hela familjen kan vara med och simma. De minsta kanske kan simtagen ännu, men med hjälp av simpuffar och kul lekar ökar vattenvanan snabbt. Ta minstingen på ryggen och simma en längd blir dessutom extra effektivt.
Simma utomhus
På sommaren är det förstås skönt att simma utomhus i sjö eller hav. Simma längs efter stranden för säkerhets skull. Hör du till de äventyrslystna kanske en längre simtur, eller träningspass inför Vansbrosimningen lockar. Då behövs en väl synlig flytboj som du fäster runt midjan. Andra ser dig och du själv har något att vila på om du blir tröttare än beräknat.
Simma i klubb
Du som fastnar för simträning bör absolut söka upp en klubb. Det finns simklubbar över hela landet både för nybörjare och mer erfarna simmare i olika åldrar. Då får du, förutom många härliga träningspass i det blöta också lära dig hur det går till att simma olika simsätt på rätt sätt.