Simning kan hjälpa dig att bli bättre på tennis

Simning är fantastisk rehabilitering oavsett vilken typ av sport du är aktiv inom. Det är skonsamt för hela kroppen och låter dig sträcka ut muskler och leder. Men det är även bra träning för dig som vill bli bättre på tennisplanen, eftersom det bygger upp din uthållighet och styrka utan att trötta ut de muskler du måste använda när du jagar efter tennisbollen.

Hårda tennisplaner belastar lederna

När du besöker en butik för tennisutrustning som till exempel Tennisshopen ser du att alla tennisskor har mycket stötdämpning och att de är utformade för rörelser i sidled. Du ser även att butiken har mycket skyddsutrustning som till exempel stöd för leder och knän. Anledningen till det är för att tennisplaner vanligtvis är mycket hårda och den konstanta rörelsen sliter hårt på både fötter, knän och leder. Inte minst för att det är mycket tvära stopp och rörelser i sidled.

Eftersom simning har låg belastning och är den raka motsatsen mot tennis med sina långa, svepande rörelser kan det vara bra träning att kombinera tennisen med. Det gör att du inte anstränger lederna och fötterna mer, samtidigt som du kan hålla dig aktiv mellan tennisträningen. Många anser att det är bättre att kombinera tennis med simning istället för med löpning och cykling som belastar kroppen på ett liknande sätt som tennis.

Simning är bra för core, axlar och rygg

Simning sägs ofta vara bra för magmusklerna, corestabilitet, axlar och rygg. När man vill vara en bra tennisspelare är det viktigt att ta hand om kroppen och bygga upp musklerna, annars är det lätt att skada sig. Simning kan väga upp de rörelser du gör på tennisplanen och skapa en mer balanserad kropp.

Ryggsim kan vara särskilt bra för tennisspelare, eftersom det ger den motsatta axelrörelsen än när man servar på tennisplanen. Det innebär att du för tillbaka axeln till en naturlig position och på så sätt kan du motverka skador. Du kan även göra specifika tennisrörelser i vattnet, men baklänges. Det gör att du trycker tillbaka allt på rätt plats eftersom det finns ett naturligt motstånd i vattnet som gör att du bygger muskler vid varje rörelse.