Olika typer av simning

Simning som motion eller sport finns i många olika varianter. Förutom de fyra simsätten finns ju kortdistans eller långdistans, det finns riktiga långsimningar och även varianter där man varvar simning med att springa, cykla eller löpa. Sedan finns det undervattenssimning och fensimning också även om det är lite mer ovanligt.

De olika simsätten

I Sverige är det absolut vanligast att man lär sig bröstsim som första simsätt. Det anses lite svårare att lära sig på grund av de olika rörelserna med armar och ben, men det är också ett säkert och tryggt simsätt som inte kräver så mycket av konditionen när man en gång lärt sig. Säkerheten först alltså.

Det finns ytterligare tre simsätt som används, kanske främst i tävlingssimning men också för intresserade motionärer. Crawl är nog det vanligaste och det som för många blir det andra simsättet man lär sig. Ryggsim, så som det simmas i tävlingsbassängen är egentligen samma som crawl fast i ryggläge. Av naturliga skäl blir armrörelserna lite annorlunda, men bensparken är densamma och armarna rörs växelvis i en jämn rytm ovanför respektive under vattnet. Det fjärde simsättet anses ofta som väldigt svårt att lära sig, fjärilssim kräver verkligen en hel del teknik, men bygger i grunden på samma rörelser som crawl men i fjärilssimmet rör sig armarna samtidigt, inte växelvis som vid crawlandet. Ett korrekt utfört fjärilssim blir en vågrörelse liknande den när delfiner simmar och bensparken kallas också för delfinkick.

Bassäng eller öppet vatten

De flesta motionärer och tävlingssimmare håller huvudsakligen till i bassänger som är 25 eller kanske 50 meter långa. För tävlingssimmare är det viktigt med markeringar i botten och även linor som avgränsar de olika banorna. De som föredrar att simma i öppet vatten har inga sådana referenspunkter att hålla sig till utan då gäller det att simma rakt ändå. Något som inte är helt enkelt för den som inte är van. Att simma i öppet vatten kan kräva lite annan teknik både för att hålla kursen och för att parera för eventuella vågor.

Swimrun och triathlon

Swimrun har utvecklats mycket snabbt på senare år, det är en kombination av att simma och springa i ett och samma lopp. I Stockholms skärgård finns bland annat loppet ”ö till ö” där deltagarna tar sig en lång sträcka mellan och över flera öar oavsett väder och vindförhållanden. Detta är en utpräglad elittävling för de mest vältränade idrottarna, men det finns även swimrunlopp som inte ställer alls lika höga krav på utövaren.

Den som söker en riktigt rejäl utmaning kanske även vill testa triathlon som finns för olika distanser från ganska korta till en riktig så kallad ironman. I triathlon tillkommer även en cykelsträcka som ska avverkas mellan simdistansen och den avslutande löpningen.

Fensimning

Att simma med fena är en egen sport, en del simmar med dykutrustning, andra håller andan, eller använder snorkel medan de simmar. Det finns olika typer av fenor och med exempelvis monofena blir det en sjöjungfruliknande avslutning på benen och simmandet görs genom att båda benen rör sig i en böljande rörelse från höften.