Att simma är kul, nyttigt och jättebra träning för hela kroppen. Hur man simmar beror förstås lite på syftet med själva simmandet. Att bara motionera i behaglig takt kräver kanske inte så mycket träning i ordets egentliga bemärkelse. Åtminstone inte för den som en gång fått lära sig att simma det klassiska, stabila bröstsimmet som är så populärt i Sverige. Bröstsim är, när det väl är inlärt, ett enkelt och bra simsätt som inte kräver så mycket av kondition eller styrka. Den som vill kan träna upp både kondition och teknik för att bli snabbare på bröstsim eller kanske lära sig frisim, eller crawl som det egentligen avser. Att kunna crawla är jättekul och rätt utfört är det ett väldigt behagligt och smidigt simsätt med bra fart även för amatören.
Vattenvana och vattenläge
Det viktigaste för dig som vill bli bättre på simning oavsett simsätt är att du först tar tag i din egen vattenvana. Hur avslappnad är du egentligen i vattnet och hur är ditt vattenläge när du bara försöker flyta fram. Att kunna vara avslappnad i vattnet är A och O för all simträning. Du måste vara lika obesvärad under som över vattenytan. Använd simglasögon om du tycker vattnet svider i ögonen. Öva på att glida genom vattnet med ansiktet nedåt. Njut av att känna dig som en fisk.
Bli bra på bröstsim
Traditionellt bröstsim bygger på ganska breda tag med både armar och ben och med huvudet ovanför vattenytan hela tiden. Riktigt tävlingsbröstsim är väldigt annorlunda med korta snabba snärtar med underbenen och armar som rör sig snabbt i en rörelse som startar och slutar under hakan. Det är svårt att lära sig, men du kan förbättra ditt motionärssim avsevärt om du lär dig glida längre på varje benspark och dessutom gör bentagen smalare.
Glid på bentagen
Gör en benspark och glid så långt du kan med armarna rakt framför dig, gärna på en simplatta. Öva upp tekniken så du gör så få bensparkar som möjligt per bassänglängd. När du börjar känna dig säker på tekniken lägger du på armarna och då är tajmingen viktig, armtaget ska göras när farten från bensparken börjar avta. Dra armarna snabbt och kraftfullt lite utåt och därefter nedåt och in under axlarna så händerna möts vid hakan, just då ska du också passa på att höja hakan för att ta ett snabbt andetag.
Lär dig crawla
Det viktigaste för dig som vill crawla är att bara andas genom en snabb sidovridning just när armen är i sitt högsta läge på samma sida. Armarnas rörelse är också viktig förstås, det är armarna som drar dig framåt. Öva gärna med en arm i taget och tänk på att armbågen måste hållas högt hela tiden. Tänk dig att vattnet har ett hål framför dig, stick ner handen i hålet och låt sedan resten av armen följa med ner i samma hål. Så snart handen kommer ner i vattnet påbörjar den en S-formad dragning genom vattnet, en dragning som inte slutar förrän handen nått höften. Då lyfts armen med hjälp av armbågen upp till ett nytt simtag. Som allt annat krävs en hel del träning innan det sitter. Men med tålamod kan alla lära sig crawla, även om alla inte slår rekord.